Індекс: 34600
Поштова адреса: Україна, Рівненська область, Рівненський район, м.Березне, вул. Будівельників, 4
Телефони: (03653)54915
E-mail: drygashkola_2009@ukr.net
Директор: Ковальчук Галина Ростиславівна




 


13:00
МИ ПОВИННІ ГРАТИ В ПОЛІТИКУ СЬОГОДНІ - ЩОБ ПОЛІТИКА НЕ ГРАЛА З НАМИ ВЗАВТРА

Для незворотного  демократичного розвитку України вирішальне значення має  виховання активного й демократично орієнтованого молодого покоління. Саме тому таким нагальним є посилення громадянського виховання й політичної просвіти молоді.

Березнівська загальноосвітня І-ІІІ ступенів школа №2 в рамках функціонування шкільного клубу спілкування серед старшокласників «Точка зору» у 2017 році виборола право брати участь у Всеукраїнському проекті з громадянського виховання та політичної просвіти для дітей і молоді, молодших 18 років (М18), координатором якого є  Паращенко  Л.І., доктор наук з державного управління,  директор Київського ліцею бізнесу, голова ГО «Агенція розвитку освітньої політики».Минулого року делегація школи була  учасником ІІ Київського дитячо-юнацькогофоруму «М18: Ми можемо більше» в Київраді під патронатом мера міста В. Кличка та депутатів КМДА з різних фракцій. Соціальний педагог Анна Гергелюк пройшла дводенненавчально-практичне навчання з теми «Розвиток громадської активності та політичної обізнаності дітей і молоді: методи та можливості» за участі експертів з Німеччини, Грузії, вітчизняних фахівців та отримала відповідний сертифікат.

Цьогоріч  учні нашої школи  долучилися до участі у Всеукраїнській імітаційній грі-виборах до Парламенту України «Партія моєї мрії», метою якої було допомогти дітям і молоді, молодшим 18 років, зрозуміти сутність механізму  демократії – виборів, навчити їх аналізувати й оцінювати політичні програми, долати стереотипи щодо політичної діяльності. Адже за місяць до даної гри старшокласники почали знайомитися з основними меседжами  десяти політичних партій, які  мали зашифровані назви («А», «Б», «В», «Г» і т.д.) з тою метою, щоб саме зміст програм грав ключову роль під час виборів, а не їх лідери.

Громадська організація «Агенція розвитку освітньої політики» та міжнародний проект «Ми можемо більше» напередодні гри «Партія моєї мрії» надіслали комплект методичних матеріалів, зокрема: комплект плакатів  з синопсисом політичних програм, набір прапорців, тематичні мотиваційні наліпки М18, хештег # мережа М18 та ін..

Для організованого проведення заходу в закладі було затверджено склад дільничної виборчої комісії з числа членів учнівського самоврядування, серед них обрано голову–Дарину Яницьку,  його заступника – Катерину Люшин, секретаря – Анастасію Корицьку та членів комісії – Марину Мелянчук, Софію Наумчук; роздруковано бюлетені, оформлено виборчу дільницю (інформаційні стенди, кабінки для голосування, урни, агітплакати).

На початку  проведення імітаційної гри-виборів з вітальним словом до старшокласників звернувся директор школи Боровець В.І., де зазначив, що вибори – це відповідальний вчинок  дорослої людини, від якого залежить  життя народу протягом наступних  5 років. Тому сьогодні школярі мають унікальну можливість відчути на собі вагу відповідальності, оцінити та проаналізувати передвиборчі програми кожної з партій, щоб обрати саме ту, плани якої збігаються з планами учнів.  Гергелюк А.В., соціальний педагог школи, координатор гри в закладі,  ознайомила присутніх з процедурою проведення виборів.Запрошений на захід начальник  відділу молоді та спорту управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Ящук В.Й. відмітив, що приємно спостерігати за шкільною молоддю, яка не стоїть осторонь державотворчих процесів, має активну громадянську позицію та намагається її відстоювати. 

В ході гри присутні дорослі виконували роль спостерігачів, а школярі – робили свій вибір у бюлетенях. По закінченню голосування лічильна комісія, заповнивши протоколрезультатів голосування, констатувала, що у виборах перемогла партія «В». А саме, старшокласникам нашої школи більше імпонують такі напрямки програми даної партії:

  • в освіті – забезпечення рівних можливостей для здобуття освіти, дошкільного та позашкільного творчого розвитку дітей та молоді; припинення діяльності численних вишів (ВНЗ), у яких видають дипломи, але не дають глибоких знань і затребуваної на ринку праці професії;
  • в соціальній сфері – зробити центром уваги, діяльності і відповідальності держави – громадянина, захист його гідності, прав і свобод відповідно до стандартів Європейського Союзу; забезпечити право громадян на справедливий суд шляхом зміцнення незалежності судової системи на основі суддівського самоврядування, високих критеріїв відбору та прозорих процедур призначення суддів, жорсткої відповідальності за прийняття ними рішень всупереч Закону; визначати щороку Законом гарантований державою пакет медичної допомоги, який кожна людина може отримати безкоштовно, незалежно від статусу та місця проживання, стимулювати розвиток страхової медицини; гарантувати соціальний захист  військовослужбовців та учасників бойових дій та членів їх сімей; створити належні умови для життя і роботи людей з особливими потребами;
  • безпека – побудувати трирівневу систему оборони країни: професійна контрактна армія, військовий резерв постійної готовності, комплексна система територіальної оборони; досягти до 2020 року енергетичної незалежності України шляхом зменшення частки природного газу в структурі енергетичного балансу, активної геологічної розвідки та нарощування виробництва енергетичних ресурсів, радикального енергозбереження в усіх галузях економіки та суспільного життя; побудувати ефективну систему інформаційної та кібернетичної безпеки країни, з опорою на новітні розробки вітчизняного ІТ-сектору.

На завершення гри кожен з учасників голосування міг сам собі відповісти на питання: Яких знань мені не вистачало? Чи я задоволений результатом? Які мої дії були неефективними? Що б ви змінили, якби грали ще раз? Даючи відповіді, учні досягли спільного зрозуміння важливості власного голосу, свідомого й відповідального прояву своєї громадянської позиції. Важливою є позиція молоді, яка в майбутньому буде очолювати владні структури і вести за собою.

Колектив нашого закладу гордий тим, що має можливість долучатися до визначних подій країни, спілкуватися з непересічними громадянами держави. Адже головною подією минулого 2017 року в нашій школі стала зустріч з Героєм України, на жаль, нині покійного, Левком Григоровичем Лук’яненком, а саме 2018 рік знаменує участь закладу у Всеукраїнському проекті «М18: Ми можемо більше».

 

Категорія: Новини школи | Переглядів: 430 | Додав: kabinet_informatyky | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: